EDUKATIVNE RADIONICE MALIH BARJANA NA KRČKIM LOKVAMA

  • Objavljeno: 23 March 2016
  • Avtor: Javna ustanova ...

Svjetski dan voda na Krku je obilježen zanimljivim događanjem. Pod vodstvom djelatnika Krajinskog parka Ljubljansko barje 50 sudionika osnovnih škola iz Iga, Borovnice i Brezovice, sa učiteljicama i učiteljima, posjetilo je Poljica i Krk. Uzvratni edukativni izlet organiziran je u okviru  projekta „Očuvanje i promocija vodenih biotopa – lokve i barjanska okna za budućnost“ – LOKNA.

U organizaciji Javne ustanove „Priroda“ i Grada Krka, održane su radionice na lokvama Menkova i Živa u Poljicama. Učesnici su upoznati s fenomenom krških lokava, njihovom važnosti i povijesti, te su istraživali i proučavali njihovu bogatu floru i faunu. 

Učenici vrše mjerenja sondom na lokvi Menkova

Bili su začuđeni bogatstvom faune koje su pronalazili u malim uzorcima vode iz lokava, kao što su razne ličinke kukaca i manjih kralježnjaka. 

Na obnovljenoj lokvi Živa učenici su upoznavali bogatu floru lokava

Na lokvi Živa vidjeli su rijedak tip lokve-izvora koja je u sklopu projekta i obnovljena, a istražujući svijet oko lokve pronalazili su tipove sredozemnih proljetnica koje su na području Slovenije iznimno rijetke ili ih uopće nema, kao što su proljetna ciklama, dugovača, zvjezdasta šumarica i orhideje.

Po završetku radionica učenici su imali organiziran ručak, u autohtonoj konobi u Poljicama, a potom su krenuli za grad Krk, gdje su uz stručno vodstvo obišli stari grad i saznali zanimljivosti o bogatoj povijesti grada i otoka. 

Obilazak grada Krka